Oracle led backup lights shut off my backup cam?

Bocephus1963

Well-Known Member
Joined
Sep 13, 2018
Messages
72
Reaction score
84
Location
Ceres, Ca.
Vehicle(s)
2018 JLU Rubicon. 1976 K5 Blazer. 1995 S10 Blazer 4wd
Occupation
Forklift Operator
Hoping someone can help. Just installed the Oracle backup light kit in the bumper of my 2018 JL Rubicon. Love the lights, very bright and look great. Problem is now my backup camera wont work. When I put it in reverse the screen is black except for the top where it says check all surroundings. I wired it to the white wire with orange stripe on the factory 7 pin trailer plug if that matters. Any idea what might have happened?

20210214_145627.jpg
Advertisement

 
OP
OP
Bocephus1963

Bocephus1963

Well-Known Member
Joined
Sep 13, 2018
Messages
72
Reaction score
84
Location
Ceres, Ca.
Vehicle(s)
2018 JLU Rubicon. 1976 K5 Blazer. 1995 S10 Blazer 4wd
Occupation
Forklift Operator
Well, now the camera is working again. Didnt do anything to it, just started working on its own. Strange.
 

Dudley Dawson

Well-Known Member
First Name
David
Joined
Aug 17, 2018
Messages
166
Reaction score
265
Location
Northern Virginia
Vehicle(s)
2018 JLU Rubicon
I think it’s a known software issue. I have the the same lights (and 2018 Rubi) installed and my display has gone blank too (prior to installing the lights).
 

JP_Oracle

Active Member
First Name
JP
Joined
Jan 14, 2021
Messages
26
Reaction score
32
Location
ORACLE Lighting
Vehicle(s)
******
Hoping someone can help. Just installed the Oracle backup light kit in the bumper of my 2018 JL Rubicon. Love the lights, very bright and look great. Problem is now my backup camera wont work. When I put it in reverse the screen is black except for the top where it says check all surroundings. I wired it to the white wire with orange stripe on the factory 7 pin trailer plug if that matters. Any idea what might have happened?
Hey there,

Looks like this is a common issue for the early JL's. Here's another forum thread: https://www.jlwranglerforums.com/forum/threads/backup-camera-suddenly-stopped-working.7452/

I think it's a coincidence this happened after you installed the reverse lights, although I do see how you'd think this would be the cause!
 
OP
OP
Bocephus1963

Bocephus1963

Well-Known Member
Joined
Sep 13, 2018
Messages
72
Reaction score
84
Location
Ceres, Ca.
Vehicle(s)
2018 JLU Rubicon. 1976 K5 Blazer. 1995 S10 Blazer 4wd
Occupation
Forklift Operator
Hey there,

Looks like this is a common issue for the early JL's. Here's another forum thread: https://www.jlwranglerforums.com/forum/threads/backup-camera-suddenly-stopped-working.7452/

I think it's a coincidence this happened after you installed the reverse lights, although I do see how you'd think this would be the cause!
Yeah, just

Hey there,

Looks like this is a common issue for the early JL's. Here's another forum thread: https://www.jlwranglerforums.com/forum/threads/backup-camera-suddenly-stopped-working.7452/

I think it's a coincidence this happened after you installed the reverse lights, although I do see how you'd think this would be the cause!
Yeah I think youre right, camera started working again by itself. Thought it was something I did, lol. Love the lights though.
 

YippieKiYayMrFalcon

Well-Known Member
First Name
Rob
Joined
Oct 28, 2019
Messages
514
Reaction score
625
Location
Atlanta
Vehicle(s)
2021 JLU 80th Anniversary
Vehicle Showcase
1
It’s not just the early ones. It happened on my 2018, but it’s been worse on my 2021. Sometimes it’s just the grid lines missing, sometimes it’s the entire picture.

Always comes back after it sits for a bit. It will also come back if you disconnect the battery and wait 10minutes to reset the system.
 
OP
OP
Bocephus1963

Bocephus1963

Well-Known Member
Joined
Sep 13, 2018
Messages
72
Reaction score
84
Location
Ceres, Ca.
Vehicle(s)
2018 JLU Rubicon. 1976 K5 Blazer. 1995 S10 Blazer 4wd
Occupation
Forklift Operator
Hello,

Would you please show your connection to the trailer plug ?

Thanks in advance!

Sorry, just saw your post today. You probably already wired it but here is the pics. I unwrapped the wires on the back of the factory 7 pin trailer plug, the white wire with the orange stripe is the backup light wire. I used wire pliers to strip a bare spot on the wire, i used all weather male/female 2 wire plugs that i got on amazon, i added a length of wire to make the plugs longer and hooked the red plug wire from the male half of the plug to the white/orange stripe trailer wire and attached the black plug wire to the frame for ground. Wired the female half of the plug to the backup lights. This way if you needed to remove your bumper for any reason you can simply disconnect the male/female plug and you are good to go. Sorry it took so long for the reply but we were in Idaho for the holidays.
20220107_164446.jpg
20220107_164632.jpg
 
Advertisement

Quake LED
 
Advertisement
Top